Megnyílt az 1. Krízisközpont Gútán - otvorilo sa 1. krízové centrum v Kolárove

06.12.2014 10:48

Gúta. A rászorulókat segítő Za naše Kolárovo – A mi Gútánkért Polgári Társulás jóvoltából a napokban megnyílt az 1. Krízisközpont az egykori DP Global telephelyén, a Vág-híd lábánál. Ezentúl itt fogadják az adományokat, amelyeket célirányosan osztanak szét a szociálisan hátrányos helyzetű gútaiak között.

„Két és fél évvel ezelőtt, amikor negyedmagammal megalapítottuk a polgári társulásunkat, az önkéntes munka elterjesztését és a rászorulók segítését tűztük ki fő célul” – tájékoztatta lapunkat Kürti Mónika, a társulás elnöke. Azóta több adománygyűjtést szerveztek, bekapcsolódtak a városszépítő munkába, horgászversenyt rendeztek stb. Tavaly tavasszal kedvezményes feltételekkel kapták bérbe az önkormányzattól azt az épületet, amelyet részben önerőből, részben támogatók, önkéntesek segítségével sikerült felújítaniuk, bővíteniük egy szociális helyiséggel és egy előtérrel, és amelyet a napokban adtak át. „Most elsősorban meleg ruhákat, tartós élelmiszereket, játékokat, tisztítószereket várunk. Karácsony közeledtével a gyerekeknek a cipősdobozos akció keretében ajándékcsomagokat készítünk, így próbáljuk szebbé tenni az ünnepüket” – mondta Kürti Mónika. Folytatják a kupakgyűjtést is, az ebből befolyó összegből az átvevő cég négy környékbeli, súlyosan beteg kisgyerek gyógyulását és kezelését támogatja. Az új központban a háztartásokban felgyülemlett használt étolajat is leadhatják a lakosok. Amellett, hogy ezzel óvják környezetüket, segítik a társulás munkáját is: a használt étolajból befolyó bevételt ugyanis tartós élelmiszerek vásárlására fordítják, amit ugyancsak szétosztanak a rászorulók között.

„Nem véletlenül neveztük 1. Krízisközpontnak a most átadott helyet, reményeink szerint ezt egy újabb követi, ahol nappali melegedőt, ideiglenes szállást szeretnénk kialakítani – sorolta terveiket a társulás elnöke. – Ennek megvalósítása már nagyobb falat lesz, megpróbálunk pályázni, de természetesen szponzorok segítségére is számítunk. Egyelőre keressük a megfelelő épületet a városban.”

A társulás akcióiról, valamint a krízisközpont nyitva tartási idejéről a közösségi oldalról tájékozódhatnak a polgárok. Ezen a héten keddtől péntekig 14.30 és 16.30 között, szombaton 12 és 15 óra között várják az adományozókat és a rászorulókat. - Kolárovo.  Pomoc ľuďom v núdzi, to je krédo občianskeho združenia Za naše Kolárovo - A mi Gútánkért, Krízové centrum sme nedávno otvorili v bývalom areáli DP -Global, pri päte mostu cez Váh. V budúcnosti by sme chceli prijímať dary, ktoré sú zámerne rozdelené medzi sociálne znevýhodných Kolárovčanov. aiak.

"Pred dva a pol rokmi, keď som založila občianske združenie boli sme štyria, dobrovoľná práca a pomáhať iním boloi naše hlavné ciele, ktoré sme si stanovili"informuje Monika Kürtiová, predsedkyňa združenia. Od tej doby sme usporiadali zbierku, zapojili sme sa do skrášľovania mesta atď. Usporiadali sme súťaž v rybolove. Vlani na jar  sme dostali za  zvýhodnených podmienok na prenájom prevádzkovú budovu, ktorá bola čiastočne svojpomocne a čiastočne pomocou sponzorov a dobrovoľníkov obnovená "Teraz by sme potrebovali hlavne teplé oblečenie, trvanlivé potraviny, hračky, čistiace prostriedky. Vianoce sa blížia, treba pre deti pripraviť darčekové balíčky formou škatúl od topánok. Naďalej zbierame vrchnáčiky z PET fliaš, výťažok je rozdelený medzi štyrmi chorými deťmi. 

"Nie je náhoda, že Krízové centrum nesie v názve 1.dúfame, že ďalšie budú nasledovať, kde bude  denná noclaháreň, dočasné ubytovanie, zatiaľ sa to zdá, ako veľké sústo, zatiaľ hľadáme vhodné miesto v meste, sponzorov...

"Pred dvoma a pol rokmi, keď som založil svoju vlastnú štvrtiny nášho občianskeho združenia, dobrovoľná práca pomáha potrebným a rozprestrenie hlavné ciele sme si stanovili" - niekto informoval Monika Kurti, prezident združenia. Od tej doby usporiadali zbierku, zapojený do skrášľovania mesta do práce, atď. Rybolov súťaž konala. Vlani na jar dostala Rada zvýhodnených podmienok na prenájom prevádzkovej budovy, ktorá bola čiastočne interne a čiastočne sponzori, dobrovoľníci pomáhali obnoviť, rozšíriť spoločenskú miestnosť a foyer a ktoré boli odovzdané v poslednej dobe. "Teraz sme hlavne teplé oblečenie, trvanlivé potraviny, hračky, čistiace prostriedky je vítaný. Vianoce sa blížia, deti pripraviť darčekové balíčky škatule od topánok pod dohodu, a tak sa snažia, aby boli krajšie na prázdniny "- Monika povedal Kurti. Naďalej čiapky zbierku, výťažok z ktorých je vyššie nástupníckej spoločnosti podporuje štyri susedstve, vážne choré dieťa liek a liečbu. Nové centrum v domácnostiach nahromadenú použitého stolového oleja môže cast jeho obyvateľov. Okrem toho, s cieľom chrániť ich prostredie, ktoré uľahčujú prácu združenia: používanie ropných výnosov pretože nákup trvanlivé vynaložených na potraviny, ktorá bola tiež distribuovaný distribuované potrebným.
"Nie je to náhodou nazýva krízové ​​centrum prvé miesto teraz prešiel, dúfame, že ďalšie budú nasledovať, kde denné prístrešia, dočasné bývanie chceme nadviazať - klasifikované plány predsedu združenia. - Na dosiahnutie tohto cieľa, to bude väčšie sústo, skúste použiť, ale samozrejme očakávame, že sponzori pomôcť rovnako. Pre túto chvíľu hľadať vhodnú budovu v meste. "
Akcia asociácií "a otváracia doba krízového centra spoločenstva občanov získať informačná stránka. Tento týždeň od utorka do piatku medzi 14:30 a 16:30, v sobotu čaká na darcu a ľuďom v núdzi medzi 12 a 15 hodín

Forrás: Új Szó, V. KRASZNICA MELITTA